skip to Main Content

За Билките: Епимедиум

 

epimedium

Билката епимедиум е сред най-популярните стимуланти, които се прилагат дори в съвременната порно индустрия за повишаване на сексуалната потентност и либидо при двата пола. Наименованието й на български се превежда дословно като „разгонен козел“. Основният й ефект е подобряване на сексуалното здраве и функция на мъжете, като се справя успешно с проблеми като еректилна дисфункция и бърза еякулация. Така също намира приложение за повишаване на сексуалното либидо и при двата пола.

Наименованието „разгонен козел” идва от историята, че по време на паша, китайски пастир забелязал невероятно силно завишение в сексуалната активност на стадото кози, които извеждал, след ядене на билкови листа от земята.

Билката започва да се прилага масово още преди хиляди години в Китай като ефективно средство за лечение на еректилна дисфункция и понижено сексуално либидо. На жаргонен език билката може да се срещне с името „виагра за бедните“, тъй като е многократно пъти по-евтина. Билката влияе на производство на тестостерон, на което се дължи ефектът й.

В епимедиума се съдържа едно много важно вещество, икарин, което повишава количеството на азотен оксид в тялото. Последният има вазодилатиращо действие, тоест разширява кръвоносните съдове, което се изразява най-силно в областта на половите органи. В този порядък се постига и допълнително пренапълване на пещеристите тела в пениса с кръв, което води до ефект на по-здрава и плътна ерекция при мъжете.

Епимедиум има доказан ефект и при импотентни мъже, които развиват невъзможността си за оплождане вследствие на влошено качество на спермата им. Смята се, че билката повишава нивото и действието на тестостерона у мъжа и по този начин стимулира образуването на по-голямо количество сперма. Все още обаче няма проведени клинични проучвания с пациенти, поради което ефектът засега не е документиран в медицинската литература. Въпреки всичко, обаче, билката се радва на изключително голям интерес и приложение от мъже в цял свят, които се доверяват на специалистите по Китайска медицина.

Освен доказаните си ефекти върху половата система, билката се прилага за овладяване на болков синдром в ставите по гърба, колената и кръстта. Също така е особено ефективна при лечението на остеоартрит, при физическа и психическа преумора, забавяне на паметта, високо артериално налягане, бронхит и други. Ефектът при такива заболявания се обуславя от силния стимулиращ имунитета ефект. Билката е известна и като много добро средство за подсилване на имунната защита на организма и намаляване на разграждането на костно вещество. Това е причината, поради която се препоръчва при жени в менопауза. Билката овладява нивото на кръвната захар, стимулирайки отделянето на инсулин от панкреаса, подобрява костната плътност и мускулите.

Освен всичките посочени позитивни ефекти, Епимедиумът има и друг много важен – понижава нивото на стрес хормона кортизол, което обяснява защо е прилаган още преди 1500 години за терапия на депресия, психическа и физическа умора от китайски лечители. Не случайно явно билката се среща и с имената Шапката на епископа и Крилата на феята.

По какъв начин може да се употребява билката?

Във фармацевтичната индустрия отдавна са научили за добрите ефекти на билката, макар и това да не е описано в медицинските учебници, предвид липсата на достатъчно клинични проучвания за ефекта върху пациенти. По този начин се е довело до създаването на множество таблетки, отвари и тинктури, съдържащи епимедиум. Индустрията я предлага като хранителна добавка, която се приема през устата и е безвредна.

Според специалистите по Китайска медицина и ред други потребители на билковия препарат, при редовен прием на епимедиум не може да се очаква достигането на някакви сериозни странични ефекти. Ако дозата се превиши драстично, може да се появат ефекти от страна на стомашно-чревния тракт. Развиват се характерните горен и долен диспептичен синдром – гадене, повръщане и диария. Много рядко може да се достигне до повишаване на телесната температура и алергични реакции. В случай, че се докаже съществуваща алергия към билката, нейният прием трябва да бъде преустановен незабавно, поради риск от развитие на анафилактичен шок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_US
bg_BG en_US

Cart

Back To Top